De klachten over seksueel misbruik deden pater Jan Van Dael (76) vluchten uit België, en ook in zijn vluchthaven Brazilië gonsde het jarenlang van de geruchten over de handtastelijkheden van “Padre Jan”. Toch zal hij nooit vervolgd worden, zegt het Braziliaanse en Belgische gerecht nu. Ondanks finale pogingen om hem alsnog te klissen.

De Antwerpse pater Jan Van ­Dael sleept dan ook al decennialang een kwalijke reputatie mee. Voor zijn plotse vlucht naar het Braziliaanse Rio de Janeiro – en later Fortaleza – in 1989, klonken in Deurne en Merksem verhalen over seksueel misbruik. Meerdere klachten werden ingediend door jongeren die beweerden dat pater Jan tijdens Chirokampen “in hun broek zat”, “stiekem wou tongzoenen” en “filmpjes maakte onder de douche”.

Tijdens het befaamde en grootschalige onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk – operatie Kelk – stond zijn naam dan ook in grote letters op de verdachtenlijst. “De bewijzen waren voorhanden, want het was overduidelijk dat hij zijn handen niet kon thuishouden”, zegt een bron dicht bij het onderzoek. “Alleen werden de klachten pas in 2010 ingediend, en werd pater Jan gered door de verjaring.”

Volgens het federaal parket is het nog te vroeg om te zeggen of de pater aan zijn proces zal ontsnappen. “Het onderzoek loopt nog en we moeten de resultaten daarvan afwachten om een beslissing te nemen of uitspraken te doen”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

 

Bron: Het Nieuwsblad